Château Condamine Bertrand

  • Katalogové číslo: 112

Toto vinařství je staré přes dvěstě let - od roku 1792 v rukou stejné rodiny a od počátku se v okolí majetku   “De Ferrouil de Montgaillard”,  součástí tehdejšího státu Languedoc, pěstovalo víno, ale po dlouhou dobu ne jako hlavní obor činnosti, spíše jako doplněk víkendových aktivit rodiny. Bernard a Marie-Josephe Jany, pečují o vinařství od roku 1981 a podstatně je rozšířili a práce zintenzivněli, do práce se postupně zapojují i jejích děti. Bernard sám vzpomíná na to, jak jeho dědečka víno nebavilo a věčně ležel v knihách a starost o vinice nechal na babičce. V roce 2000 se přidal Bruno Andreu, jejich zeť, který pracoval v jiném vinařství jako šéf exportu a který zavedl do nabídky barikovaná vína.

 

Majetek se rozkládá 4 km od Pézénas kolem zámečku ze sedmnáctého století  v předhůří masívu Cévennes (vinice jsou v průměru jen 90 m nad mořem) a zahrnuje přes 50 hektarů vinic vesměs v jižní poloze.  Vinice jsou hlinité na vápencovém čtvrtohorním podloží, z menší části jsou pokryté velkými oblázky.   

 

Pěstují zde apelace A.O.P. Languedoc, A.O.P. Clairette du Languedoc a I.G.P. Pays d’ Oc, v bílých vínách jsou hrdí zejména na odrůdy, které, jak v Languedocu bývá, zahrnují jak odrůdy z Rhôny, tak z Bordeaux. 

V bílých zejména Clairette du Languedoc (část vinic je z roku 1920) , dále Roussanne, Sauvignon a Viognier.

V červených Merlot, Cabernet-Sauvignon a Syrah, dále  Mourvèdre, Grenache a Petit-Verdot.

Střední věk vinic je něco přes 40 let, průměr je 4 000 hlav na hektarů, sklizeň 40 - 50 hl/ha.

Nepoužívají chemická hnojiva, jen kompost a i ten jen tehdy, pokud jej rostliny potřebují, pracují podle principů rozumného zemědělce.

 

Každá odrůda se zpracovává samostatně, na kvašení používají zejména betonové tanky a nerezové sudy.  Kvašení je pomalé, trvá podle odrůdy 3 až 7 týdnů, denně se přečerpává víno přes klobouk a u některých odrůd, jako je Syrah a Cabernet Sauvignon se denně potápí klobouk a na konci kvašení se provádí délestage, kdy je víno ochlazeno přečerpáním do jiného tanku a pak se vrátí na původní slupky. Teploty u červených nepřekračují 33°  a u bílých 17°.

Vedle klasických betonových tanků používají i dřevěné sudy, opět vždy samostatně jednotlivé odrůdy, používají francouzské sudy z Tronçais, Vosges a středu Francie.

Vína zrají 8 měsíců až rok a půl opět podle typu a odrůd.

O vína se jako enologové starají Bernard Jany a Bruno Andreu a pomáhá jim jako poradce i Marc Dubemet z Narbonne.

  

 Moje první seznámení s nimi bylo na degustaci na francouzské ambasádě, kde je prezentoval exportní manažer Nicolas Heyraud.

  • 0 Kč
  • (bez DPH: 0 Kč)
  • Záruka (měsíců): 24
  • Termín dodání (dny): 7