Costières de Nîmes - na samém jihu jižní Rhôny
Vinice mezi Cévennes, Rhônou a Camargue
Pět set let před Kristem založili Řkové první vinice v této oblasti a Římané pk pokračovali v tomto díle. V osmém století je doloženo rozsáhlé pěstování vína kolem opatství sv. Jiljí c Saint Gilles, odkud se dodávalo víno do Avignonu. Canal du Midi v sedmnáctém století významně prospěl místním vinařům, poskytl nejen dopravní cestu, ale zajistil vodu k zavlažování. Železnice ještě dopravu zlepšila, ale fyloxera záhy – v roce 1864 - začala ničit místní vinice i vinaře. Nové osazení využívalo státné podporu a vznikla zde i jinde řada družstev, která jako ekonomicky silnější subjekty rychleji reagovala na tuto změnu.
Philippe Lamour, pařížský advokát a majitel vinic v oblasti, společně s baronem LeRoy pomohl definovat systém AOC. Costieres nejprve získalo klasifikaci VDQS (vins délimités de qualité supérieure), po druhé světové válce i AOC. V roce 1989 se oblast přejmenovala na Costières de Nîmes.
Typický rhônský terroir.
Nemalá část zdejších vinic je pokryta velkými oblázky galets roulés na argilo-vápencovém podloží, jak na Rhôně časté. Klima je mediteránní, poměrně suché a nezbytnou součástí klimatu je mistral, což se pozitivně projevuje na zdravotním stavu vinic.
Odrůdy vína, které se zde pěstují, jsou opět typicé pro jih Rhony, dominují Syrah, Grenache, Mourvèdre a dále Carignan a Cinsault. Bílá vína se tvoří z bílého Grenache, Roussanne, Mmarsanne, Clairette, používají se i Bourboulenc, Viognier, Macabeu a Vermentino. Ve všech vínech je tyspické použití aspoň dvou odrůd.
Specifičnost
Poloha na hraně Petite Camargue, u dvou ramen delty Rhôny, vystavuje vlastně z jedné strany vinice přímo moři. Velké oblázky podobné těm v Châteauneuf-du-Pape přispívají k teplotě na vinicích i v noci. Svůj vliv zde hrají i saliny v Camargue a vliv moře je i ve větších rozdílech mezi dnem a nocí, což posiluje svěžest a ovocnou složku zdejších vín.
Červená
Syrah a Grenache, a další odrůdy a umění scelováí vín jsou charakteristiké pro zdejí vína.
Barva českého granátu, třešně, borůvky a sureau. Vína se dají pít mladá nebo až po třech až pěti letech, kdy se v nich poslijí chuti zavařenin, černých olid, koření a neodmyslitelných divokých bylin – garrigues. Taniny jsou obvykle dobře sjemnělé.
Bílá
Jasná žlutá barva vín z Costières de Nîmes, jejich věží vůně bílých květů a plná ovocná chuť citrusů a exotického ovoce je charakteristická.
Rosé
Krásné vůně a chuti malých červených plodů je charakteristická, jahodové a malinové t=ony jsou typické. Vína jsou chuťové plná a mají poměrn