Tavel a jak jsem jej potkal
Jako ostatní oblasti jižní Francie i do Tavelu přinesli víno Řekové z Phocaea a poté římští kolonisté. Archeologické vykopávky bohatého galsko-římského panství semínka z hroznů, svědky lisování a tedy pravidelné produkce. Církevní instituce a šlechta držely pěstování vína v pozdějších staletích a od 16. století díky bohatým archivům je doložen rozvoj vinic. Už v pozemkové knize z roku 1636 je zaznamenáno, že část rolníků opouští obilí, aby se mohli věnovat vinařství. V roce 1902 byl vytvořen „Syndikát vinařů-majitelů Tavel“, který v roce 1926 definoval hranice oblasti, Již tehdy zde dominovala výroba růžového vína a v roce 1936 byla definována AOC „Tavel“ která dnes má cca 900 hektarů vinic.
Je to jediná AOC oblast ve Francii, která dělá 100 % rosé, ovšem odlišně, podstatně delším ponecháním slupek při kvašení, 48 – 72 hodin. Vína jsou proto výrazně tmavší, plnější, aromatičtější, alůe uchovávají si svěžest. Tři terroiry jsou charakteristické pro zdejší vína - břidlice, oblázky a písek. Pěstuje se zde Bourboulenc, Cinsault, Clairette, Grenache, Mourvèdre, Picpoul, Syrah, Calitor a Carignan. Produkce je přes 35 000 hl, 42 % se vyváží.
V roce 2023 jsem v rámci Découvertes en vallée du Rhône absolvoval kurs a ochutnávku Masterlacc, věnovanou Tavelu, kde se předseda Unie sommelierů ve Francii Phllippe Faure Brac prezentoval 5 nejlepších vinařství z této oblasti.
Mezi nimi byli i Les Vignerons de Tavel & Lirac, se kterými jsme se dohodli a přivezli první paletu jejich vín (po testovací degustaci na začátku léta 2024)
Toto vinařství bylo založeno už v roce 1937 a jejich sklepy v provensálském stylu otevřel dokonce tehdejší president republiky Albert Lebrun. Polovina jejich produkce je AOC Tavel, kromě toho pěstuji i vína v apelaci AOC Lirac, Côtes du Rhône